Κατάργηση χαρακτηρισμού Ν. Θεσσαλονίκης ως παραμεθόριου

Κατάργηση χαρακτηρισμού Ν. Θεσσαλονίκης ως παραμεθόριου

Αρ. Πρωτ. 6160/16.02.2010

 

Προς Υπουργούς:

- Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

- Άμυνας

Ο νομός Θεσσαλονίκης παρά το γεγονός ότι δεν είναι παραμεθόριος περιοχή, εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 24 έως 32 του Ν. 1892/1990  περί παραμεθόριων περιοχών και συνεπώς υπόκειται στις συγκεκριμένες διατάξεις και κανόνες όσον αφορά στις αγοροπωλησίες ακινήτων και τις επενδυτικές δραστηριότητες.

 

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου κάποιος ημεδαπός ή αλλοδαπός να προχωρήσει στην αγορά ενός ακινήτου πρέπει να ολοκληρώσει μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως ειδική απόφαση από το Υπουργείο Άμυνας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν τους δέκα με δώδεκα μήνες, λειτουργούν ανασταλτικά στην στήριξη και ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και της κίνησης κεφαλαίων. Επιπλέον δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει καταγραφεί ματαίωση επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές της χώρας μας, που θεωρούνται παραμεθόριες όπως ο Νομός Θεσσαλονίκης και τελική επένδυση σε όμορες χώρες του εξωτερικού.

Το πρόβλημα της ύφεσης της επενδυτικής δραστηριότητας, η οποία επιβαρύνεται και από την οικονομική κρίση, υπογραμμίζεται και από τον Σύνδεσμο Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος, καθώς και από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προβλέπεται να επανεξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία τις σχετικές διατάξεις του νόμου στις οποίες υπόκειται ο νομός Θεσσαλονίκης και θεωρείται παραμεθόριος, έτσι ώστε με τον αποχαρακτηρισμό του να στηριχθεί έμπρακτα η επενδυτική δραστηριότητα στο νομό μας;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία άμεσα, ώστε να απλοποιηθεί και επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των απαιτούμενων αδειών για την αγορά ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές από ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επενδυτές;